Vochtarme huid
Een vochtarme huid is een huid die trekkerig aanvoelt en is minder soepel. Door het vochttekort beschermt je huid minder goed en ontstaan er sneller rimpeltjes en droogtelijntjes.
Er is een groot verschil tussen een droge huid (tekort aan vet/talg) en een vochtarme huid (tekort aan vocht). De cellen in de huidlagen horen 10% vocht te bevatten. Wanneer dat minder is, noemen we de huid vochtarm.
Boek een vrijblijvend consultWat is een vochtarme huid?
Een gedehydrateerde huid is te herkennen aan het trekkerige gevoel, en ziet er vaak dof uit en mist elasticiteit of levendigheid. Dit wordt veroorzaakt door omgevingsfactoren zoals onvoldoende water drinken of een warme, droge omgeving. Anderzijds is een droge huid een huidaandoening die het gevolg is van een gebrek aan talgproductie, waardoor de huid er schilferig, jeukerig en gebarsten uit kan zien.
Een droge huid voelt meestal trekkerig aan na het reinigen en douchen en kan zelfs geïrriteerd raken door bepaalde ingrediënten in cosmetica of verzorgingsproducten. Een uitgedroogde huid heeft ook een verminderde bloedtoevoer naar het huidoppervlak, wat kan leiden tot verdere uitdroging, terwijl een droge huid wordt veroorzaakt door een onderproductie van talg (natuurlijke olie).
Om uitdroging tegen te gaan, is het belangrijk om een evenwichtig vochtregime te handhaven dat zowel natuurlijke oliën zoals jojoba-olie als hydraterende ingrediënten zoals hyaluronzuur bevat. Daarnaast kan de consumptie van veel water het lichaam helpen om het vocht dat verloren is gegaan door zweet en andere activiteiten te vervangen.
Samen aan de slag voor een blijvend resultaat
Heb je last van een vochtarme huid?
Dit is natuurlijk niet prettig. Wij helpen je graag om een vochtarme of droge huid te herstellen. Niet alleen van buitenaf, maar ook van binnenuit voor het beste resultaat!
Een vochtarme huid kan bij ieder huidtype voorkomen. Een droog huidtype zal sneller last hebben van een slechte vochtbalans. Maar ook de vette huid kan uiteindelijk gedehydrateerd raken. Je ziet een vette, maar toch vochtarme huid vooral bij mensen die verkeerde cosmetica gebruiken. Vaak is er sprake van een vicieuze cirkel. Er worden sterk reinigende producten gebruikt zonder natuurlijke oliën, zoals borstels of te grove scrubs om de glimmende of onrustige huid onder controle te krijgen. Maar hier bereikt men het omgekeerde mee. De beschermlaag van de huid raakt beschadigd, waardoor deze geen vocht meer kan vasthouden. Er ontstaan juist meer onregelmatigheden zoals puistjes en mee-eters. Niet alleen huidverzorging, ook bepaalde medicijnen tegen bijvoorbeeld acné kunnen zorgen voor een verstoorde vochtbalans.
Het allerbelangrijkste bij een vochtarme (droge of vette) huid is het herstellen van de barrièrelaag. Niet alleen voorkom je dat er te veel vocht verdampt, ook zorg je ervoor dat verschillende processen in je huid beter verlopen. Behalve het herstellen van de barrièrelaag, is het daarnaast belangrijk om voldoende hydraterende stoffen te gebruiken. Deze ingrediënten kunnen de vochtbalans verbeteren door vocht te binden en/of voorkomen dat er vocht uit de huid verdampt.
Hoe ziet een traject eruit?
Een vochtarme huid kan verschillende oorzaken hebben, zoals genetische aanleg, leeftijd, verkeerde voeding, blootstelling aan de zon en het gebruik van agressieve cosmetische producten. Een behandeling voor een vochtarme huid moet in eerste instantie gericht zijn op hydratatie en herstel van de huidbarrière.
Er zijn een aantal soorten behandelingen die passend kunnen zijn bij jouw vochtarme huid. Tijdens een vrijblijvend intakegesprek ga je met de specialist kijken naar welke behandeling het beste bij jouw huid past.
Boek een vrijblijvend consultWat kan je er tegen doen?
Ten eerste is hydratatie van binnenuit essentieel. Drink voldoende water gedurende de dag om ervoor te zorgen dat je lichaam voldoende vocht heeft om elke cel en orgaan te voeden, waaronder ook je huid. Een vochtarme huid kan ook veroorzaakt worden door uitdroging van de huidbarrière, die kan optreden als gevolg van een daling van de luchtvochtigheid in de wintermaanden, overmatig blootstelling aan de zon, of het gebruik van ruwe huidverzorgingsproducten. Naast het drinken van water is het daarom belangrijk om een goede vochtinbrengende, hydraterende crème te gebruiken. Kies voor hydraterende producten met ingrediënten zoals hyaluronzuur of glycerine, die de huid helpen hydrateren en voeden.
Bovendien kan exfoliëren helpen bij het verminderen van de zichtbaarheid van fijne lijntjes en schilfers, en bevordert het betere opname van vochtinbrengers. Er zijn verschillende soorten exfolianten beschikbaar om uit te kiezen, waaronder chemische exfolianten en fysieke exfolianten zoals scrubs of borstels. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik hiervan en niet te vaak te exfoliëren, want te veel exfoliëren kan de huidbarrière beschadigen en de huid verder uitdrogen. Kies dus voor een milde reiniger met plantaardige oliën om je extreem droge huid tegen te gaan.
Tot slot is het belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon, aangezien overmatige blootstelling aan de zon kan leiden tot uitdroging van de huid. Gebruik zonnebrandmiddelen met minimaal SPF 30 om je huid te beschermen tegen schadelijke uv-stralen. Vergeet niet om het regelmatig opnieuw aan te brengen als je buiten bent.
Door deze eenvoudige aanpassingen in je dagelijkse routine aan te brengen, kun je de gezondheid van je huid verbeteren en voorkomen dat je last krijgt van een vochtarme huid.
Veelgestelde vragen
Zoals beschreven is een vochtarme huid niet hetzelfde als een droge huid. Een droge huid heeft een tekort aan talg(vet). Dit wordt ook grotendeels genetisch bepaald. Een droge huid herken je aan vroegtijdige, diepere rimpelvorming en fijne poriën, zonder onzuiverheden. Een vochtarme huid daarentegen is te herkennen aan een droog en trekkerig gevoel en er zijn hele fijne lijntjes zichtbaar. De lijntjes noemen we het zogenaamde “craquelé-effect”. Ook zie je vaak bij een vochtarme huid dat er op de wangen en het voorhoofd een strakke glans zichtbaar is. Daarnaast ontstaan onzuiverheden door het tekort aan vocht. In ernstige gevallen kan de huid rood worden, gaan jeuken en zelfs kleine irritatie-wondjes gaan vertonen.
Het vochtgehalte van de huid wordt deels bepaald door erfelijke factoren. Sommige mensen zijn erfelijk belast en erven de aanleg voor een vochtarme huid. Het huidtype speelt hierbij een grote rol. Personen met een lichte huid lijken gevoeliger te zijn voor een vochtarme huid dan mensen met een donkere huid. Ook mensen die een dieet volgen of veel eenzijdig eten met een tekort aan bepaalde voedingsstoffen (zoals onverzadigde vetzuren en vitaminen) vergroten de kans op een vochtarme huid.
Voornamelijk ouderen zijn gevoelig voor een vochtarme huid. Dit komt omdat de conditie van de huid, als je ouder wordt, achteruit gaat en de huid dunner en gevoeliger wordt. Daarnaast zijn ook hormonale veranderingen van belang. Hierbij kun je denken aan zwangerschap of de menopauze. Deze mensen zijn ook extra gevoelig voor een vochtarme huid.
Een vochtarme huid kent verschillende oorzaken. De eerste stap in het proces van het vochtverlies is het verlies van oppervlaktelipiden die een natuurlijke barrière op de huid vormen om verdamping van water tegen te gaan. Zodra deze lipidenbarrière wordt doorbroken, kan vocht verdampen en worden de vochtbindende stoffen in de huid eenvoudig weggewassen.
Omdat deze natuurlijke vochtvasthoudende factoren ontbreken, kan de huid niet zoveel water vasthouden en ontstaat uitdroging. Als deze situatie blijft bestaan, kunnen de vochtnetwerken in de dieper gelegen lagen van de huid worden aangetast waardoor de natuurlijke opwaartse stroom van vocht naar de bovenste lagen wordt verminderd, met als gevolg een zeer uitgedroogde huid.
Een vochtarme huid is geen huidtype, maar is meer een huidprobleem. Huidproblemen zijn vaak vatbaarder voor invloeden van buitenaf, zoals het weer of hormonen. Met de juiste producten kan je de vochtbalans in evenwicht houden en is dit in de meeste gevallen een tijdelijk probleem. Onze huidspecialisten adviseren je graag wat de mogelijkheden zijn om dit huidprobleem te verminderen.
Reviews en resultaten
Benieuwd naar de ervaring van anderen?
Wij scoren 4,8 van de 5 sterren op Google reviews. Hier onder hebben wij er een aantal uitgelicht.
Angélique Bresser-Bévort
Noortje Arisz
Nicole De Vries
Gemma van Vorselen
Ilse
Jos Van Wissen