Nu ook bij ons in de salon definitief ontharen. Meer informatie

Rosacea is een chronische, niet besmettelijke huidaandoening in het gezicht gekenmerkt door felrode verkleuringen met name van de wangen en de neus. Rosacea betekent letterlijk “rood als een roos”. De aandoening kan lijken op acne, de bekende jeugdpuistjes. De soms nog gebruikte medische term “acne rosacea” is wat verwarrend omdat rosacea niets met acne te maken heeft. Rosacea komt op latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes, meestal tussen de 30ste en 50ste jaar en met name dan bij vrouwen.

De oorsprong van rosacea is niet bekend. Er zijn nog vele onderzoeken gaande in een poging de oorzaak vast te stellen

Drie veel voorkomende fases van Rosacea;

  1. Pre-rosacea rosacea begint vaak met de neiging tot roodheid en rode flush in de twintigerjaren.
  2. Vasculaire rosacea de roodheid is vaker constant aanwezig en de haarvaten ontwikkelen zich sneller en oppervlakkiger. De huid wordt gevoeliger en wordt vetter of juist droger.
  3. Inflammatoire rosacea pukkels en pustels ontwikkelen zich, de huid raakt ontstoken.

Men ziet roodheid (rozerood, soms wat paarsrood) van de wangen, doorlopend over de neusrug en neuspunt, het midden van het voorhoofd en de kin. Daarbij zijn er rode uitgezette oppervlakkige vertakte bloedvaatjes te zien (zgn. “teleangiëctasieën”). Bij ernstige vormen zien we ook rode bultje en rode gelige puistjes op de genoemde plaatsen. Kenmerkend is dat er geen mee-eters (comedonen) worden gezien, zoals dat bij acne het geval is. Ook is er geen sprake van schilfering zoals dat bij seborrhoïsch eczeem wordt gezien. Zwelling (oedeem) van het gelaat kan in lichte mate voorkomen als er veel bultjes en puistjes zijn. Behalve de kosmetisch storende afwijkingen klaagt de patiënt ook wel eens over branderigheid in de plekken.

Triggers van Rosacea;

 1. Voedingsmiddelen (sterke kruiden en heel warm eten of drinken) en alcohol
 2. Medicijnen; vaatverwijdende medicijnen kunnen de rosacea verergeren. Dit zien we vooral bij ouderen met vernauwde bloedvaten die hiervoor medicatie krijgen voorgeschreven. Corticosteroïden, zoals hydrocortison kan de rosacea verergeren. In eerste instantie lijkt de huid op te knappen, waardoor men stopt met de corticosteroïde. Daarna verergert de rosacea en met begint weer te smeren. Iedere keer wordt de rosacea een beetje erger. Langdurig gebruik van corticosteroïden kan zelf leiden tot een verslaving, waarbij steroïde- acne kan ontstaan.
 3. Temperatuur en klimaat; sterk wisselende temperaturen, vooral van kou naar warmte, waarbij de haarvaatjes verwijden, verergeren de rosacea.
 4. Overgevoeligheid; door ontstekingsreacties van de huid, kan de huid niet veel meer verdragen en regeert hij snel op crèmes, lotions etc. De huid voelt dan branderig en pijnlijk aan.
 5. Hormonen; tijdens de overgang kan een vrouw “opvliegers” ervaren. Dit is waarschijnlijk de oorzaak van verergering van rosacea tijdens de overgang.

Rosacea kan worden aangepakt door de huid van binnenuit te verzorgen daarnaast met de juiste verzorgingsproducten, maar bovenal de huid van binnenuit verzorgen kunnen we heel ver komen.

Bij niet pustuleuze rosacea kan microneedling als behandeling een bijdrage leveren tot het versterken van de huid en de weerstand van de huid vergroten, wanneer deze behandeling wordt gecombineerd met vitamine C.

Heb je last van Rosacea?

Dit is natuurlijk niet prettig. Wij helpen je om de Rosacea te verminderen. Niet alleen van buitenaf, maar ook van binnenuit voor het beste resultaat!

Wil je een afspraak maken bij een van onze specialisten of heb je vragen?

Neem contact met ons op of boek een afspraak in.

Contact opnemen Afspraak maken