Wat is huidverbetering?

Huidverbetering is jouw huid in een betere conditie brengen. Dit kan met gezichtsbehandelingen, peelingen en producten allemaal afgestemd op jouw huid.

Onderliggende huidproblemen zoals ouderdomsvlekken, rosacea (eczeem), acne, pigmentvlekken en grove poriën worden met huidverzorging niet opgelost. Dit gebeurt enkel bij huidverbetering. De specialistische behandelingen zijn dan gericht op het herstellen en verbeteren van de kwaliteit van de huid.

Bij huidverbetering worden verfijndere ingrediënten gebruikt in een hogere concentratie. De werking van huidverbetering vindt dieper in de huid plaats waardoor natuurlijke huidprocessen positief worden beïnvloed. De effecten van deze behandelingen zijn vaak verbluffend.

Ik wil een afspraak maken


Rosacea

Rosacea is een chronische, niet besmettelijke huidaandoening in het gezicht gekenmerkt door felrode verkleuringen met name van de wangen en de neus. Rosacea betekent letterlijk “rood als een roos”. De aandoening kan lijken op acne, de bekende jeugdpuistjes. De soms nog gebruikte medische term “acne rosacea” is wat verwarrend omdat rosacea niets met acne te maken heeft. Rosacea komt op latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes, meestal tussen de 30ste en 50ste jaar en met name dan bij vrouwen.

Men ziet roodheid (rozerood, soms wat paarsrood) van de wangen, doorlopend over de neusrug en neuspunt, het midden van het voorhoofd en de kin. Daarbij zijn er rode uitgezette oppervlakkige vertakte bloedvaatjes te zien (zgn. “teleangiëctasieën”). Bij ernstige vormen zien we ook rode bultje en rode gelige puistjes op de genoemde plaatsen. Kenmerkend is dat er geen mee-eters (comedonen) worden gezien, zoals dat bij acne het geval is. Ook is er geen sprake van schilfering zoals dat bij seborrhoïsch eczeem wordt gezien. Zwelling (oedeem) van het gelaat kan in lichte mate voorkomen als er veel bultjes en puistjes zijn. Behalve de kosmetisch storende afwijkingen klaagt de patiënt ook wel eens over branderigheid in de plekken.

Couperose

Couperose is de aanwezigheid van meestal talrijke uitgezette rode en/of blauwe bloedvaatjes in het gezicht. Het is een volkomen onschuldig verschijnsel dat bij vooral mensen met een blanke huid voorkomt. Meestal treden de eerste uitgezette adertjes op vanaf de leeftijd van 30 jaar. Couperose komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Een andere medische term voor couperose is “essentiële teleangiëctasiëen”.

Couperose ontstaat doordat de oppervlakkige adertjes in de huid slapper zijn geworden waarna ze zijn gaan verwijden. Een aantal oorzakelijk factoren of uitlokkende prikkels kunnen hieraan ten grondslag liggen:

 • Erfelijkheid. Couperose komt vaker voor binnen families.
 • Overmatige zonblootstelling
 • Huidtype. Mensen met lichtere huidtypen lijken meer kans te hebben op het krijgen van couperose.
 • Chronisch gebruik van corticosteroïd bevattende crèmes of zalven op het gezicht
 • Temperatuurschommelingen
 • Alcoholgebruik

Acne (littekens)

Acne vulgaris oftewel acne is de medische term voor (jeugd)puistjes. Er bestaat geen andere huidaandoening die bekender is dan acne.

Acne komt voor bij meer dan 90% van de pubers en adolescenten en kan bij meer dan 10 % van de gevallen voortduren tot aan de volwassen leeftijd. Wanneer acne flink ontstoken is geraakt kan het na genezing ontsierende littekens achterlaten. Acne littekens zijn vaak ernstiger wanneer het acne te laat of niet goed werd behandeld. De littekens kunnen zowel in het gezicht, op de rug als op de borst optreden. Het is onbekend hoeveel mensen in de bevolking last heeft van acne littekens. Studies waarbij mensen met ernstige acne werden bestudeerd laten zien dat 40-95% van de mensen acne littekens krijgt, maar slechts 1 op de 3 hiervan behandeling voor zoekt. Veel mensen met (ernstige) acne littekens schamen zich ervoor en ontwikkelen soms psychosociale problemen.

Rokershuid

Een rokershuid ontstaat als mensen voor een lange periode roken. Dit hoeft niet eens iedere dag te zijn; zolang je met regelmaat de rook van sigaretten tegen je huid krijgt kan je een rokershuid krijgen. Let op: dit is dus ook zo voor meerokers! Als je vaak in een rokerige ruimte staat kan je dus net zo goed een rokershuid krijgen.

Iedere sigaret bevat een grote hoeveelheid aan schadelijk stoffen; denk aan formaldehyde, teer, nicotine maar ook cyanide. Zodra je de rook inhaleert, krijg je al deze stoffen binnen. Dit zorgt ervoor dat je huid minder zuurstof opneemt. Je doorbloeding vermindert en het collageen en elastine wordt afgebroken in je huid, twee van de belangrijkste bouwstoffen voor een stevige en gezonde huid.

Door het gebrek aan hydratatie, een verminderde doorbloeding en een afbraak van collageen en elastine, krijg je sneller last van huidveroudering. Dit zorgt ervoor dat je huid de volgende kenmerken kan krijgen:

 • Gele teint – dit is één van de meest zichtbare gevolgen van roken. De nicotine in sigaretten geeft de huid een gelige teint, waardoor je er standaard een beetje ziek eruit ziet (of dat mensen de opmerking maken dat je foundation niet helemaal de goede kleur is).
 • Grauwe teint – naast een gelige teint kan je huid er ook grauwer uit gaan zien. Dit komt door de vaatwanden die door het roken vernauwen. De zuurstof en voedingsstoffen kunnen hierdoor moeilijker naar de huid vervoerd worden.
 • Dunne huid – Door het roken wordt de bloedtoevoer verminderd, waardoor het collageen sneller afbreekt en de huid dun en slap wordt.
 • Rimpels – De bekende rimpels boven de lip, rond de mond en bij de wangen. Iemand met een rokershuid ziet er hierdoor vaak 20 jaar ouder uit.
 • Mee-eters – De huid kan sneller verstoppen door de roetdeeltjes van de rook, waardoor mee-eters kunnen ontstaan.
 • Droge huid – De huid kan extra droog zijn. Het evenwicht in de huid is verstoord, waardoor er zowel droge als vettige plekken op de huid kunnen ontstaan.
 • Kaalheid – Een iets minder voorspelbaar gevolg, maar daarom niet minder belangrijk. Doordat het bloed minder goed door het lichaam stroomt, ontvangen de haarzakjes minder bloed en kan dit vervroegde haaruitval veroorzaken.

Gerstekorrels

Milia of gerstekorrels zijn onschuldige bultjes die op iedere leeftijd kan voorkomen. Voor sommigen kan het een cosmetisch storende aandoening zijn, vooral wanneer er grote aantallen aanwezig zijn. We zien kleine witte, soms huidkleurige ronde bultjes in de gezichtshuid, die helemaal geen jeuk of pijn geven.

Een gerstekorrel ontstaat meestal door afsluiting van de uitgang van een haarzakje of zweetkliertje. Onder de afsluiting ontstaat een kleine, bolronde cyste gevuld met witte hoornschilfers. Ook kunnen gerstekorrels ontstaan na een oppervlakkige beschadiging van de huid, dan zijn meestal de zweetkliertjes verstopt. Huidbeschadigingen waarna gerstekorrels kunnen voorkomen, zijn brandwonden, blaren of schaafwonden.

Pigmentvlekken

Pigmentvlekken zijn of te licht of te donker voor de huidtype van de persoon. Daardoor vallen ze op. Pigmentvlekken die in het gezicht zitten kunnen dan cosmetisch erg storend zijn. Soms zitten ze pal op de neus of op de wangen waardoor iedereen in de omgeving ze kan zien. Mensen met donkere pigmentvlekken in het gezicht worden vaak ouder ingeschat dan dat ze werkelijk zijn. Hoe lichter uw huidskleur hoe beter donkere pigmentvlekken te zien zullen zijn. Andersom geldt ook dat hoe donkerder uw huidskleur, is hoe meer witte pigmentvlekken in het gezicht zullen opvallen. Studies hebben laten zien dat de kwaliteit van leven van mensen met pigmentvlekken soms ernstig verstoord kunnen zijn. Sommigen schamen zich ervoor en durven zelfs de deur niet meer uit. Er bestaan tegenwoordige goede behandelingen tegen pigmentvlekken. Wel is het van belang om eerst de goede diagnose te stellen zodat snel met een passende behandeling kan worden gestart. Het gebruik van een zonnebrandmiddel met een hoge bescherming (spf 30 of hoger) speelt bij de behandeling van pigmentvlekken in het gezicht een belangrijke rol.

Zwangerschapsmasker

Melasma is een pigmentstoornis waarbij grillige donkerbruine vlekken ontstaan in het gezicht. In de Engelse literatuur wordt melasma ook wel “chloasma” genoemd. In lekentaal staat deze conditie ook bekend als “zwangerschapsmasker” omdat het vaak tijdens de zwangerschap wordt gezien. Melasma komt voornamelijk voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd en is niet besmettelijk. Zeer zeldzaam komt melasma ook voor bij mannen. In de kinderjaren komt melasma niet voor. Vrouwen met ernstige melasma kunnen zich soms zo erg voor de vlekken schamen dat ze zich onzeker voelen en soms niet meer de deur uit durven. De term melasma is afkomstig van het Griekse woord “melas” wat zwart of donker betekent.

Bij melasma is er sprake van een “overgevoelig” pigmentsysteem. Hierdoor maken de pigmentcellen teveel pigment aan waardoor de huid ter plaatse te donker wordt. Inmiddels zijn er een aantal factoren bekend die de pigmentaanmaak bij melasma doen toenemen. Hormonale factoren spelen waarschijnlijk de belangrijkste rol bij het ontstaan van melasma. Bij alle vrouwelijke geslachtshormonen, zoals progesteron en oestrogenen is aangetoond dat ze in staat zijn om de pigmentaanmaak te stimuleren. Melasma ontstaat dan ook regelmatige tijdens de zwangerschap. Bij sommige vrouwen verdwijnen deze vlekjes gelukkig weer spontaan na de bevalling. Sommige anticonceptie pillen kunnen ook melasma doen ontstaan of verergeren. Verder speelt ook (overmatige) blootstelling aan UV stralen een belangrijke rol. De UV stralen uit zowel de natuurlijke zon als de zonnebank kunnen beide melasma doen ontstaan. Andere factoren die in verband zijn gebracht met melasma zijn erfelijke factoren, het gebruik van bepaalde cosmetica en sommige anti-epileptische geneesmiddelen.

Al deze factoren kunnen leiden tot een verhoogde activiteit van de pigmentcellen met als gevolg een toegenomen pigment aanmaak. Doordat niet alle pigmentcellen in de huid even sterk reageren, ontstaat niet een egale maar een meer vlekkerige bruine verkleuring van de huid. Bij sommige patiënten zijn er echter geen duidelijke uitlokkende factoren aan te wijzen.

Moedervlekken

Moedervlekken zijn opeenhopingen van pigmentvormende cellen in de huid. Het is een normaal en goedaardige verschijnsel. De medische term voor een moedervlek is een “naevus naevocellularis”. (naevus = moedervlek; naevocellularis = pigmentcellen). Een moedervlek kan al bij 1 op de 100 pasgeborenen bij de geboorte te zien zijn. Meestal zijn moedervlekken pas tussen de 10e en 30ste levensjaar te zien. De meeste moedervlekken zijn dus later verworven, maar er bestaan ook aangeboren moedervlekken. Vrijwel iedereen, mannen en vrouwen krijgen enkele of meerdere moedervlekken.

Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken zijn vlekken die in je gezicht of elders in je lichaam verschijnen naarmate je ouder wordt. Ouderdomsvlekken komen evenveel bij mannen en vrouwen voor. Hoewel de meeste vlekken pas na je 50ste jaar ontstaan kun je ze soms ook op jongere leeftijd zien verschijnen, vanaf je 30ste jaar al. Ouderdomsvlekken zijn onschuldig en zullen later nooit kwaadaardig worden. Wel is het goed om te weten dat sommige huidkankers heel sterk op ouderdomsvlekken kunnen lijken.

Ouderdomsvlekken ontstaan als gevolg van huidveroudering. Hoe ouder je wordt, hoe meer vlekken je krijgt. Ook speelt erfelijkheid een rol. Sommige mensen krijgen ouderdomsvlekken al op relatief jongere leeftijd, omdat het ontstaan ervan in de genen ligt. Tot slot is zonblootstelling een belangrijke factor. Hoe meer zonlicht je huid heeft gezien, hoe meer en hoe vroeger in je leven ouderdomsvlekken zullen verschijnen.

Fibromen

Fibromen zijn veel voorkomende goedaardige huidgezwelletjes. Medische termen zijn fibroma molle (= weke fibromen) , fibroma pendulans (= gesteelde fibromen) of skin tags (= huid aanhangsels). Gewone benamingen zijn “wild vlees” of “steelwratjes”.

Het is nog onduidelijk hoe deze gezwelletjes ontstaan. Er bestaat wel enige relatie met overgewicht en hormonen (ontstaan vooral na de menopauze).

Ik wil een afspraak maken

partner-logo01
pinnen-ja-graag-wit
wellnessacademie-75
huidprofessional-wit