Alles wat je moet weten over pigmentvlekken (en wat je er aan kan doen)

In deze blog bespreken we het onderwerp pigmentvlekken. Pigmentvlekken zijn een verkleuring van de huid. Bijna iedereen kan ze krijgen en ze kunnen zich overal op het lichaam bevinden. Veel voorkomende pigmentvlekken zijn bijvoorbeeld: ouderdomsvlekken, melasma of sproetjes. Je kan er mee geboren zijn maar ze kunnen ook op latere leeftijd ontstaan.

Oorzaken en soort

Ouderdomsvlekken

De ene pigmentvlek is de andere niet. Zo ontstaan ouderdomsvlekken vaak door een onvoldoende bescherming tegen uv-straling. Het is daarom ook dat je deze vaker terug ziet op gezicht, decolleté en handen. Deze gebieden van het lichaam zien de meeste zon.

Melasma

Een melasma daarentegen wordt vaak veroorzaakt door hormonen of stress. Het MSH-hormoon (melanine stimulerend hormoon) kan dit veroorzaken. Het MHS-hormoon wordt aangemaakt in de hypofyse van de hersenen. Als je zwanger bent en/of veel stress hebt worden andere hormonen in de hypofyse aangemaakt. Door deze beweging kan het zijn dat het MSH-hormoon wat zich daar ook bevindt gestimuleerd wordt en zo ook pigment gaat aanmaken.

PIH-vlekken

PIH staat voor Post Inflammatoire Hyperpigmentatie. De vlekjes zitten vaak op een plek waar eerder een wondje of puistje heeft gezeten. PIH ontstaat vaak omdat er aan de puistjes of wondjes gekrabd wordt. De “schade” die op dat moment zich in de huid bevindt kan oppervlakkig zijn of dieper liggen. Oppervlakkig pigment is goed te behandelen met een peeling of met medisch microneedling. Het diepe pigment is lastig of in sommige gevallen niet weg te krijgen. Wel kunnen de vlekjes mooi ophelderen. Dit is een van de redenen waarom het afgeraden wordt om aan acne/wondjes te krabben of zelf uit te knijpen. Je kan niet zien hoe diep je de schade aan je huid maakt.

Behandeling

In bijna alle gevallen is het mooi om een peeling of medisch microneedling in te zetten. Bij de extremere gevallen kunnen deze prachtige behandelingen gecombineerd worden in een kuur van de ME-LINE.

ME-LINE is een merk dat zich speciaal en alleen op pigmentatie problemen richt. Je kan hier mee enkele plekjes aanpakken met de SPOT-TREATMENT. Het hele gezicht is mooi om een kuur met maskerpeelings en medisch microneedling in te zetten.

Ook kan camouflage van de vlekjes een mooie optie zijn. Bij Perfect Skin en Beauty kan je hier voor een vergoeding krijgen van jouw zorgverzekeraar. Check hiervoor jouw polisvoorwaarden. Je kan het vinden onder camouflagetherapie.

Plan direct jouw consult

Nu tijdelijk voor maar €45 €10!

KvK: 72112212

BTW: NL001685276B91

Anbos 27693

Skinregister: SKIN-200043

Openingstijden
Ma, ZoGesloten
Di, Wo, Do09:00 - 21:00
Vr.09:00 - 18:00
Za.09:00 - 17:00

We behandelen alleen op afspraak. Onze salon is rolstoeltoegankelijk. Parkeren is kosteloos en op 2 min. loopafstand.

Boek nu