Wat kan ik doen aan acne is een veel gestelde vraag aan mij. Mijn antwoord is dan dat er heel veel aan te doen is maar dat dit per persoon ook heel erg verschillend is op welke manier dit moet worden aangepakt.

Acne komt bij 85% van de mensen tussen het 12e en 24ste levensjaar voor. Na de tienerjaren neemt het aantal mensen met acne sterk af naar 1% van de mannen en 5% van de vrouwen.  Dit wil niet zeggen dat het na het 24ste levensjaar niet voor komt, ook zeker dan komt acne nog voor.

Acne is een huidaandoening die bestaat uit open of gesloten comedonen, papels (rode bultjes), pustels (puisten), cysten of knobbeltjes (beide onderhuidse ontstekingen) die zich voordoen op het gezicht, hals, borst, rug, schouders en bovenarmen.

Acne is een hele trage huidconditie die een regelmatige behandeling en consequente aanpak vereist om het onder controle te krijgen. Vaak heeft de patiënt weinig zelfvertrouwen en daarom is het ook erg belangrijk om veel uitleg te geven zodat er meer begrip ontstaat voor de situatie.

Veel patiënten denken dat een mee-eter vuil is dat in de porie is opgehoopt. Het is belangrijk om te weten dat het geen vuil is, maar sebum dat is geoxideerd. De situatie en kenmerken uitleggen maakt de patiënt bewust dat het gebruik van agressieve middelen niet helpt en de situatie juist kan verergeren.

Make-up

Tienermeisjes hebben nogal eens last van acne veroorzaakt door make-up en haarproducten die de poriën verstoppen. Het gebruik van minereale make-up en het goed reinigen en op tijd vervangen van make-up borstels en sponsjes helpt het veroorzaken en verergeren. Hier kan kan als behandeling microdermabrasie (wanneer er geen ontstekingen zijn) en peelings worden toegepast. Advies over productgebruik en toepassing van make-up is hierbij essentieel.

Mechanische acne

Een acne soort die ook heel veel voorkomt is mechanische acne, welke wordt veroorzaakt of verergerd door warmte, afgesloten huid, langdurige druk, zoals telefoons, rugzak, BH-bandje of baseball cap en herhaaldelijke wrijving met de huid. Ieder object dat warmte en zweet vasthoudt tegen de huid kan de veroorzaker zijn. Haal de veroorzaker weg en de acne vermindert al. Laat de huid goed ademen en een peelingbehandeling pakt het probleem grondig aan.

Hormonale acne

Komt het meest voor. Androgene hormonen, testosteron en dihydrotetstosteron (DHT) zijn samen verbonden in een chemische kettingreactie die plaatsvindt in de (haar)follikels en waar de sebumklieren de sebocyten (talgcellen) stimuleren om sebum te produceren. Hoge niveaus van insuline, veroorzaakt door suikers 9en koolhydraten) in de voeding, zijn een katalysator in deze chemische kettingreactie, omdat insuline de niveaus van vrij testosteron in het lichaam verhoogt.

Acne presenteert zich voor het eerst tijdens de puberteit. De toename van het mannelijk hormoon testosteron verklaart waarom tienerjongens ernstigere acne hebben dan tienermeisjes. Vrouwen hebben verhoogde niveaus van testosteron tijdens het eerste trimester van de zwangerschap, de oorzaak van prenatale hormonale acne.

Verergering van de ontstekingen zien we in tijden van stress, omdat de bijnier adrenaline afgeeft om te helpen met stressvermindering en geeft ook cortisol af, wat de talgproductie aanjaagt.

Cyclische Acne

Hormonen fluctueren gedurende de maandelijkse cyclus van een vrouw.

Oestrogeen daalt gedurende de laatste twee weken van de maandelijkse cyclus, terwijl progesteron (verantwoordelijk voor de weefselzwelling) stijgt, waardoor een hormonale disbalans ontstaat.

Doordat het progesteron niveau stijgt, trekken de poriën samen. De piek in dit proces is ongeveer voorafgaand aan de menstruatie.

Testosteron wordt het dominante hormoon als gevolg van een verlaagd niveau van oestrogeen. De verhoogde talgproductie (door testosteron) in combinatie met het samenpersen van de poriën leidt tot puistjes.

Volwassen hormonale acne

Volwassen acne verschilt van tiener acne vanwege het vochtgehalte in de huid. De huid van een volwassen acne patiënt is vaak vochtarmer, door veroudering en vermindering van onderhuids vetweefsel.  Wanneer we volwassen acne patiënt behandelen is het belangrijk om een hydraterend component toe te voegen in ons behandelplan.

Om acne onder controle te krijgen is een goede discipline nodig en de weg ernaartoe is per persoon verschillend.

Ik heb mijn acne specialisatie en hiermee kunt u misschien in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit de zorgverzekeraar. Let op, dit is per zorgverzekeraar verschillend en ik adviseer u dan ook om dit na te vragen.

De volgende behandelingen kunnen u helpen met acne;

Terug naar overzicht Ik wil kennismaken Afspraak maken

partner-logo01
pinnen-ja-graag-wit
wellnessacademie-75
huidprofessional-wit
beautybank-wit-75
baw2020_logos_newcomer
erkend-leerbedrijf-wit