Wat is Anti-Aging?

Anti-aging is niet altijd een leuk onderwerp, want of we nu willen of niet: we worden allemaal ouder en langzaamaan verschijnen daarvan de tekenen op ons gezicht. Onze huid veroudert en we krijgen rimpels. Als het kan, willen we dit effect nog even tegen gaan.

Bij Anti-Aging probeert u de huid te verjongen en de huidveroudering te vertragen. Dit kunt bereiken door de huid werkzame stoffen te geven die de huid te kort komt of zelf niet meer aan kan maken, zoals collageen.

Ik wil een afspraak maken


Huidveroudering

Huidveroudering is een normaal verschijnsel en is onvermijdelijk bij alle mensen. Huidveroudering begint eigenlijk al vanaf de twintigste jaar maar wordt pas echt zichtbaar tussen de 35ste en 40ste jaar. De snelheid en de mate waarmee de huid veroudert wordt deels door erfelijke en deels door uitwendige factoren bepaald. Ook de leefstijl van de persoon speelt bij huidveroudering een belangrijke rol. In het algemeen maken vrouwen zich eerder en vaker zorgen over de tekenen van huidveroudering dan mannen.

In een verouderde huid zijn er enkele veranderingen in de structuur en samenstelling van de huid zichtbaar en aantoonbaar.

 • De opperhuid wordt steeds dunner. Het aantal cellagen neemt af. De bovenliggende hoornlaag kan daarentegen verdikt zijn. De huid is meer kwetsbaar voor beschadigingen van buitenaf.
 • Doordat de huid barrière verstoord is wordt de huid droger en valer.
 • De lederhuid. Twee belangrijke structuren nemen af in aantal en kwaliteit.
 • De hoeveelheid collageen neemt af . Collageen is een onderdeel van het bindweefsel en zorgt voor stevigheid van de huid. Hyaluronzuur, een eiwit die ook deel uitmaakt van het bindweefsel neemt ook af.
 • De hoeveelheid elastine neemt af waardoor de huid minder rekbaar en soepel is.
 • Door afname van zowel het collageen als het elastine in de huid wordt de huid slapper, stugger en ontstaan er rimpels en plooien.

Huidverslapping

Huidverslapping wordt vaak aangezien als rimpel, maar is in feite geen rimpel. Huidverslapping ontstaat door uitrekking van dieper gelegen bindweefsel bandjes. Deze bandjes, ook wel “ligamenten” genoemd, houden normaliter huidstructuren zoals vetcompartimenten bij elkaar. Deze bandjes verslappen door vermindering van vetweefsel, collageen en elastine en ook door inkrimping van onderliggende botstructuren. Een verslapte huiddeel kan zelf een plooi of rimpel veroorzaken. Een voorbeeld is de neus-lippenplooi die ontstaan door een verslapping van het bovenliggende jukbeen en wang. De zogenaamde “hamsterwang” ontstaat door het uitzakken van het middelste 1/3 deel van de wang. De bekende dubbele kin of onderkin ontstaat door huidverslapping van de bandjes onder de kin.

Rimpels

Een rimpel wordt omschreven als een permanente of een tijdelijke vouw in het huidoppervlak. Er bestaan allerlei benamingen voor huidrimpels. Er wordt in de media ook gesproken en geschreven over lijntjes, plooien, vouwen en zelfs groeven. De gezichtshuid krijgt in de loop der jaren niet één maar meerdere rimpels. Zowel mannen als vrouwen krijgen op den duur rimpels in het gezicht. Vrouwen storen zich over het algemeen vaker en eerder in hun leven aan rimpels dan mannen.

Rimpels ontstaan als een uiting van huidveroudering, waarbij zowel biologische inwendige factoren als uitwendige factoren een rol spelen. Rimpels worden onderverdeeld in statische rimpels en dynamische rimpels

 • Dynamische rimpels zijn rimpels die alleen zichtbaar zijn tijdens mimische bewegingen van delen van het gezicht. Voorbeelden zijn de fronsrimpels, kraaienpootjes, voorhoofdrimpels, lachrimpels en rokerslijnen. Dynamische rimpels kunnen al op jonge leeftijd (tijdens puberteit) zichtbaar zijn. Ze zijn niet altijd storend voor de persoon zelf.
 • Statische rimpels zijn rimpels die altijd zichtbaar zijn in de huid ook al is er geen beweging in de mimiek van de persoon. Statische rimpels ontstaan door een toegenomen activiteit van een onderliggende mimische spier én door afname van collageen en elastine. Hoe ouder de persoon is hoe meer statische rimpels er in de huid zichtbaar zijn. De bekende rimpels aan de bovenlip en rimpels onder de ogen zijn hier goede voorbeelden van.

Wallen

Veel mensen hebben er wel eens last van: wallen onder de ogen. Zeker wanneer u ouder wordt is de kans groter dat u met wallen te maken krijgt. Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen wallen en donkere kringen onder de ogen. Vaak heeft iemand het over wallen, maar bedoelt hij/zij eigenlijk donkere kringen. Wallen onder de ogen zijn ophopingen van vocht en vet of overtollig vel. Wallen kunnen erg hinderlijk en cosmetisch storend zijn. Het maakt uw blik vermoeid en wellicht ouder dan u bent.

Het vet onder uw ogen blijft op zijn plaats door een bindweefselschotje. Er zijn een aantal oorzaken voor het ontstaan van wallen onder ogen:

 • te kleine oogkas voor het vet, genetisch bepaald
 • verslapping van het bindweefselschotje door huidveroudering
 • volumeverlies bij de jukbeenderen

Ik wil een afspraak maken

partner-logo01
pinnen-ja-graag-wit
wellnessacademie-75
huidprofessional-wit