Nu ook bij ons in de salon definitief ontharen. Meer informatie

Een rimpel wordt omschreven als een permanente of een tijdelijke vouw in het huidoppervlak. Er bestaan allerlei benamingen voor huidrimpels. Er wordt in de media ook gesproken en geschreven over lijntjes, plooien, vouwen en zelfs groeven. De gezichtshuid krijgt in de loop der jaren niet één maar meerdere rimpels. Zowel mannen als vrouwen krijgen op den duur rimpels in het gezicht. Vrouwen storen zich over het algemeen vaker en eerder in hun leven aan rimpels dan mannen.

Rimpels ontstaan als een uiting van huidveroudering, waarbij zowel biologische inwendige factoren als uitwendige factoren een rol spelen. Rimpels worden onderverdeeld in statische rimpels en dynamische rimpels

  • Dynamische rimpels zijn rimpels die alleen zichtbaar zijn tijdens mimische bewegingen van delen van het gezicht. Voorbeelden zijn de fronsrimpels, kraaienpootjes, voorhoofdrimpels, lachrimpels en rokerslijnen. Dynamische rimpels kunnen al op jonge leeftijd (tijdens puberteit) zichtbaar zijn. Ze zijn niet altijd storend voor de persoon zelf.
  • Statische rimpels zijn rimpels die altijd zichtbaar zijn in de huid ook al is er geen beweging in de mimiek van de persoon. Statische rimpels ontstaan door een toegenomen activiteit van een onderliggende mimische spier én door afname van collageen en elastine. Hoe ouder de persoon is hoe meer statische rimpels er in de huid zichtbaar zijn. De bekende rimpels aan de bovenlip en rimpels onder de ogen zijn hier goede voorbeelden van.

Huidveroudering is een normaal verschijnsel en is onvermijdelijk bij alle mensen. Huidveroudering begint eigenlijk al vanaf de twintigste jaar maar wordt pas echt zichtbaar tussen de 35ste en 40ste jaar. De snelheid en de mate waarmee de huid verouderd wordt deels door erfelijke en deels door uitwendige factoren bepaald. Ook de leefstijl van de persoon speelt bij huidveroudering een belangrijke rol. In het algemeen maken vrouwen zich eerder en vaker zorgen over de tekenen van huidveroudering dan mannen.

In een verouderde huid zijn er enkele veranderingen in de structuur en samenstelling van de huid zichtbaar en aantoonbaar.

  • De opperhuid wordt steeds dunner. Het aantal cellagen neemt af. De bovenliggende hoornlaag kan daarentegen verdikt zijn. De huid is meer kwetsbaar voor beschadigingen van buitenaf.
  • Doordat de huid barrière verstoord is wordt de huid droger en valer.
  • De lederhuid. Twee belangrijke structuren nemen af in aantal en kwaliteit.
  • De hoeveelheid collageen neemt af. Collageen is een onderdeel van het bindweefsel en zorgt voor stevigheid van de huid. Hyaluronzuur, een eiwit die ook deel uitmaakt van het bindweefsel neemt ook af.
  • De hoeveelheid elastine neemt af waardoor de huid minder rekbaar en soepel is.
  • Door afname van zowel het collageen als het elastine in de huid wordt de huid slapper, stugger en ontstaan er rimpels en plooien.

Heb je last van rimpels | fijne lijntjes?

Dit is natuurlijk niet prettig. Wij helpen je om de rimpels | fijne lijntjes te herstellen. Niet alleen van buitenaf, maar ook van binnenuit voor het beste resultaat!

Wil je een afspraak maken bij een van onze specialisten of heb je vragen?

Neem contact met ons op of boek een afspraak in.

Contact opnemen Afspraak maken