Nu ook bij ons in de salon huidtherapeute Dionne. Ook voor definitief ontharen. Meer informatie

Wat is cellulite?

Cellulite komt voornamelijk voor bij vrouwen. Vooral na de pubertijd heeft 80% tot 90% van de vrouwen last van cellulite. De kans dat mannen hier last van krijgen is aanzienlijk kleiner. Niet veel mensen weten precies wat cellulite is, men kent het eigenlijk alleen maar van de putjes in de benen.

Weet jij wat cellulite is?

De term cellulite verwijst naar de kuiltjes van de huid op de heupen, dijen en billen. Deze verschijning komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen als gevolg van verschillen in de manier waarop vet, spier- en bindweefsel verdeeld zijn in de huid van mannen en vrouwen.
De knobbeligheid van cellulite wordt veroorzaakt door vetophopingen, wat het bindweefsel onder de huid verstoord. Dit leidt tot de karakteristieke veranderingen in het uiterlijk van de huid.

Cellulite is niet gerelateerd aan de aandoening die bekend staat als cellulitis, dat is een verspreiding van bacteriële infectie van de huid en de weefsels onder de huid.

Waardoor ontstaat cellulite?

Erfelijkheid, dikte van de huid, geslacht, leeftijd, de hoeveelheid en de verdeling van het lichaamsvet kunnen allemaal invloed uitoefenen op de mate waarin cellulite aanwezig of zichtbaar is.
Medicijnen die de hormoonhuishouding op de hobbel brengen kunnen ook vaak worden gezien als de boosdoener! Medicijnen als de anticonceptiepil en zware antidepressiva hebben grote invloed op de hormoonhuishouding.

Patronen bindweefsel

Het is aangetoond dat mensen met cellulite andere patronen bindweefsel hebben dan mensen die geen cellulite hebben. Mannen hebben dit bindweefselpatroon veel minder dan vrouwen. Cellulite is niet direct een teken van overgewicht, maar een genetisch verschil in de manier waarop vetweefsel en bindweefsel zich vormt in combinatie met factoren die dit kunnen beïnvloeden.

“Cellulite betekent geen overgewicht”

Biochemisch gezien gedraagt cellulite zich niet anders dan ander vet en er is geen gevaar voor de gezondheid wanneer je last hebt van cellulite. Er is zelfs enig bewijs dat suggereert dat het zelfs een beschermende werking heeft tegen chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Helaas kan je zelfvertrouwen wel een flinke deuk oplopen door cellulite.

Waar komt Cellulite het meest voor?

De meest voorkomende plaatsen waar cellulite zich het meest ontwikkelt zijn de dijen en billen. Dit komt vooral doordat deze gebieden gevoelig zijn voor vetophopingen. Daarnaast komt cellulite ook voor op andere plekken op het lichaam:

  • Buik: Cellulitis op de buik, met name in het onderste gedeelte, wordt vaak gekoppeld aan spijsverteringsstoornissen. Vaak blijkt ook dat veel vrouwen met buik-cellulite een prikkelbare darm, constipatie of leveraandoeningen hebben.
  • Nek: Constante stress wordt als de waarschijnlijkste dader van een cellulite accumulatie of vet verhoging aan de achterkant van de nek gezien.
    Langdurige stress kan zich manifesteren als spanning in de nek spieren, wat leidt tot slecht uitgelijnde wervels en ontstoken weefsel. Op hun beurt kunnen deze ontstekingen vochtretentie veroorzaken wat kan leiden tot vorming van cellulite
  • Bovenarm: Cellulite in de bovenarm komt meestal voor bij oudere vrouwen en wordt meestal geassocieerd met cellulite op het been. Het wordt vermoedelijk veroorzaakt door verminderde veneuze systemen in de arm. Dit systeem zorgt voor een goede doorbloeding.
  • Voorzijde van de dij: Cellulite die voorkomt op de voorzijde van de dijen verdient een speciale vermelding. Deze vorm van cellulite heeft meestal hardere stukken vet door te weinig beweging van de benen, in aanvulling met verminderde circulatie en een verhoogde vochtdrainage. Bovendien is deze vorm van cellulite is ook vaak gezien bij beide geslachten.

Wil je een afspraak maken bij een van onze specialisten of heb je vragen?

Neem contact met ons op of boek een afspraak in.

Contact opnemen Afspraak maken

pinnen-ja-graag-wit
wellnessacademie-75
huidprofessional-wit
beautybank-wit-75
baw2020_logos_newcomer
erkend-leerbedrijf-wit
eminence-logo
cosmedix-logo-2
sckin-logo
medcos
partner-logo01